De verplichte waarschuwingen op een hekje. 24 maanden

  • Beschrijving

De verplichte waarschuwingen op een traphekje deurhekje klemhek schroefhekje en flex hekje.

24 maanden: De verplichte waarschuwingen op een hekje.
Als een hekje door de keuring is goedgekeurd , dan moeten wij ook een paar verplichte waarschuwingen op de doos, de gebruiksaanwijzing en soms ook OP het hekje.
De meeste vragen die wij krijgen gaan over de waarschuwing : "Geschikt voor kinderen tot 24 maanden."

Dat behoeft enige uitleg: 
Bij het ontwerpen van de norm  EN1930 (rond 1985)  is men gaan
zoeken naar Data. "Hoe sterk is een peuter eigenlijk ? "

Uiteindelijk vond met een onderzoek dat gedaan was voor autozitjes (ECE44)  met  kinderen tot 24 maanden, Deze data gaf een indicatie van waar men het ontwerp van de norm op moest letten.
In de autozitjes norm stond ook dat kinderen tot 24 maanden een kracht kunnen ontwikkelen van rond de 10kg ( als een soort boxbal)
Daarom staat er ook in de EN1930 een kracht van 10kg.

De consumentenbond vond dat eigenlijk te laag en is gaan testen op 25kg.
En dat is wel erg hoog, want 25kg (boxbal kracht) is ongeveer een leeftijd van 7 jaar  
Maar na de eerste 25kg test zijn meer fabrikanten hun hekjes gaan aanpassen op 25kg.
Het is ook een beetje raar, dat je op een hekje moet schrijven "tot 24 maanden" en vervolgens gaat testen alsof een kind van 7 jaar nog steeds een traphekje nodig heeft.

De oplossing ligt meer in het midden.
Traphekjes zouden met een normaal boxbal gewicht getest moeten worden tot een leeftijd van 36 of 48 maanden.  Dat zou beter zijn en minder verwarring geven

Maar het meest belangrijke:
De leeftijd is niet een duidelijke richtlijn voor wat een kind echt kan.  Er zijn zoveel verschillen van baby's peuters en kleuters van deze leeftijd dat een duidelijke leeftijd heel moeilijk te geven is.
De ene baby van 24 maanden klimt overal overheen, en de andere baby van 28 maanden gedraagt zich nog steeds heel keurig en rustig.


Daarom willen we ook heel duidelijk stellen:
Een traphekje is slechts een hulpmiddel om de risico's op ongevallen te verminderen.  100% veiligheid bestaat niet, ook niet met een traphekje.  Maar de allerbeste beveiliging om ongevallen te voorkomen zijn en blijven oplettende ouders.