- Over ons
- Algemene voorwaarden
- Garantie, Retourneren, Klachten & Reviews
- Privacy & Cookies
- Bestelling & Betaalmogelijkheden
- Verzenden & Bezorgen
- Contact
- Sitemap
- Laagsteprijsgarantie
- Bestelling volgen
24 Maanden
Waarom 24 maanden?
De meest gestelde vraag van ouders is “Waarom is dit veiligheidshekje geschikt tot 24 maanden?”
Wat ze eigenlijk vragen is: heeft u ook een veiligheidshekje dat gekeurd is tot 30 of 36 maanden?
Het antwoord is: Nee, helaas verplicht door de EN1930 keuring. Ieder traphhekje dat door de huidige keuring gaat, EN1930:2000 of EN1930:2011 is door de normen beperkt tot 24 maanden. ( We kunnen wel extra hoge hekjes maken die dan tot 30 maanden geschikt zouden zijn, maar als ze gekeurd worden moeten we er toch “24 maanden” op zetten )
Revisie
Bij de eerste keuringen hand men een soort “testpop” van 24 maanden en die is al jaren het zelfde. De verwachting is dat bij de derde revisie van de EN-1930 norm men niet meer naar de leeftijd zal kijken maar naar de lengte van de kinderen. Dat is een veel betere maatstaf. Grotere kinderen zijn namelijk meestal sterker.
Wat nu als je kind al bijna 24 maanden is?
Dan is er niets aan de hand. Dan weet je zeker dat het hekje tot 24 maanden aan de eisen voldoet. Maar voor ons is de gebruiksleeftijd in de praktijk iets anders dan de norm. De meeste fabrikanten zijn op zoek naar meer veiligheid en hebben de huidige traphekjes al hoger gemaakt en op veel punten beter verbeterd . Zo zijn er hekjes die 105 cm hoog zijn, daar kan de 24 maanden peuter niet eens bij, laat staan dat hij het kan openen. Goed waarnemen: Het is veel belangrijker dat u kijkt naar wat uw kind kan! Of hij de sluiting open krijgt, of hoe hij reageert op het traphekje. Of hij speelgoed er voor gaat zetten om als opstapje te gebruiken. Of hoe sterk uw kind is.
Opmerking:
Wat heel vreemd is, is dat de norm altijd aanhoud van nul tot 24 maanden. Eigenlijk zou het 6 tot 30 maanden moeten zijn. Nu wordt een traphekje ook beoordeeld met normen die gelden voor prematuur en of net geboren baby's. Voor die baby's is de 65 mm maat belangrijk voor in hun box of wiegje.
Voor de spijlen is de 65mm maat geen probleem. Bij de "montagehoeken" zoeken de fabrikanten de maximale mogelijkheid zodat u het hekje ook maximaal kunt verstellen.
24 maanden: De verplichte waarschuwingen op een hekje.
Als een hekje door de keuring is goedgekeurd , dan moeten wij ook een paar verplichte waarschuwingen op de doos, de gebruiksaanwijzing en soms ook OP het hekje.
De meeste vragen die wij krijgen gaan over de waarschuwing : "Geschikt voor kinderen tot 24 maanden."
Dat behoeft enige uitleg:
Bij het ontwerpen van de norm EN1930 (rond 1985) is men gaan
zoeken naar Data. "Hoe sterk is een peuter eigenlijk ? "
Uiteindelijk vond met een onderzoek dat gedaan was voor autozitjes (ECE44) met kinderen tot 24 maanden, Deze data gaf een indicatie van waar men het ontwerp van de norm op moest letten.
In de autozitjes norm stond ook dat kinderen tot 24 maanden een kracht kunnen ontwikkelen van rond de 10kg ( als een soort boxbal)
Daarom staat er ook in de EN1930 een kracht van 10kg.
De consumentenbond vond dat eigenlijk te laag en is gaan testen op 25kg.
En dat is wel erg hoog, want 25kg (boxbal kracht) is ongeveer een leeftijd van 7 jaar
Maar na de eerste 25kg test zijn meer fabrikanten hun hekjes gaan aanpassen op 25kg.
Het is ook een beetje raar, dat je op een hekje moet schrijven "tot 24 maanden" en vervolgens gaat testen alsof een kind van 7 jaar nog steeds een traphekje nodig heeft.
De oplossing ligt meer in het midden.
Traphekjes zouden met een normaal boxbal gewicht getest moeten worden tot een leeftijd van 36 of 48 maanden. Dat zou beter zijn en minder verwarring geven
Maar het meest belangrijke:
De leeftijd is niet een duidelijke richtlijn voor wat een kind echt kan. Er zijn zoveel verschillen van baby's peuters en kleuters van deze leeftijd dat een duidelijke leeftijd heel moeilijk te geven is.
De ene baby van 24 maanden klimt overal overheen, en de andere baby van 28 maanden gedraagt zich nog steeds heel keurig en rustig.
Daarom willen we ook heel duidelijk stellen:
Een traphekje is slechts een hulpmiddel om de risico's op ongevallen te verminderen. 100% veiligheid bestaat niet, ook niet met een traphekje. Maar de allerbeste beveiliging om ongevallen te voorkomen zijn en blijven oplettende ouders.