- Over ons
- Algemene voorwaarden
- Garantie, Retourneren, Klachten & Reviews
- Privacy & Cookies
- Bestelling & Betaalmogelijkheden
- Verzenden & Bezorgen
- Contact
- Sitemap
- Laagsteprijsgarantie
- Bestelling volgen
- Zakelijk
Veelgestelde vragen over klemhekjes
Waarom een klemhekje: Veel gestelde vragen en de eigenschappen en opmerkingen voor klemhekjes 2014
Je ziet dat we heel veel klemhekjes hebben. Maar dat geeft ook heel veel vragen omdat elk hekje weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Om u wat op weg te helpen hebben we hier een overzicht gemaakt van veel voor komende vragen ( F.A.Q.) Als u de plaats weet waar u het hekje wilt monteren ( en wie het hekje gaat gebruiken.) dan kunt u met deze informatie tot een juiste keuze komen Om je te helpen bij die keuze een paar algemene eigenschappen van klemhekjes.
De meest gestelde vraag: “ Heeft u ook een klemhekje ZONDER drempeltje?” Het korte antwoord is NEE, DIE BESTAAN (nog) NIET.
Wat meer uitleg: een klemhekje is als het ware een frame met de hoofdletter “U” Met een frame OOK aan de onderkant. Dat frame zorgt dat het hekje klemvast tussen de muren komt te staan. Zonder dat frame is het geen klemhekje. Dus, een eigenschap van een klemhekje is dat het ALTIJD een drempeltje heeft.
Bestaan er ook hekjes met breder deurtjes? Alle deurtjes vrij smal. Dat komt omdat ze binnen het “power-frame” van het hekje moeten passen en daar is nu eenmaal niet zoveel ruimte. In de praktijk zijn alle deurtje zo’n 55 tot 58cm
Veilige spijlafstand en zelf testen? De meeste hekjes hebben een spijlafstand van 58 tot 62 mm, maar allemaal onder de 65mm. Zelf testen op veilige spijlafstand: Pak een leeg cola blikje, als het door de spijlen heen gaat dan is de spijlafstand te groot. Past het cola blikje niet tussen de spijlen door dan is de spijlafstand waarschijnlijk veilig.
Voor- en nadelen: Je moet je wel realiseren dat klemhekjes eigenlijk zijn ontwikkeld als deurhekjes. Daarom is de meest voorkomende maat van de hekjes zo ongeveer 73-tot 80 cm breed. Door middel van losse uitbreidingen zijn de hekjes links en rechts breder te maken . Maar met elke uitbreiding, meestal in stapjes van 7 cm, verhoog je ook de minimale en maximale maat. De meeste fabrikanten geven ook aan tot hoe breed hun hekje maximaal kan worden uitgebreid.
Opmerking: als u het hekje ontvangt en de doos open maakt dan zult u zien dat het hekje een beetje naar buiten staat: Net of het verkeerd gelast is. Maar dat is expres zo gedaan. Door de V- vorm van het hekje kunt u de schroeven aandraaien en dan zal door de spanning de V-vorm veranderen in een U-vorm.
Daardoor staat zo'n klemhekje veel steviger.
Hoe kun je maat exact instellen? Je meet eerst de maat die je nodig hebt bijvoorbeeld 85 cm Dan kies je een hekje met de uitbreidingen ( of een standaard maat) waar je 85 cm mee kunt maken, zo als 80 tot 87 cm. Als je dat hekje binnen hebt, dan plaats je het hekje in de opening en begin je met het aandraaien van de moeren ( of ring-moeren) Met die moeren kun je de “stempels / stelschroeven” strak tussen de muur zetten zodat het hekje stevig vast staat.
Waarom zit er geen schroefdraad in het frame of in de plastic geleiden bussen? In het frame zitten geen schroefdraad omdat je soms een “bus” in het frame moet doen, of eerst een uitbreiding. In de geleide bussen is dat ook niet nodig omdat je met de moer (of moer-ring) de druk regelt. Maar als het hekje nog niet gemonteerd is zitten ze wel “los”
Even opletten met het opbergen: Heb je het klemhekje voor een tijd niet nodig dan kun je het hekje opbergen, maar vergeet niet om de losse onderdelen met b.v een zakje aan het hekje te bevestigen. Er zijn veel stelschroeven en draai-ringen die kwijt raken. Gelukkig kunt u ze nog los bestellen.
Montage met of zonder “Wall-cups”: Tegenwoordig zitten in iedere doos wall-cups. Wall cups zijn schotelvormige kunststof plaatjes die op de muur worden bevestigd. ( meestal met een klein schroefje maar je kunt ze ook met dubbelzijdige tape verlijmen.)
Waarom “wall-cups” bij de hekjes met “draai-ringen” ? Draai ringen zijn grote schijven waar een moer in verwerkt zit en die op de stelschroeven gedraaid worden. Daarmee kun je met DE HAND de stelschroeven vastzetten en heb je GEEN STEEKSLEUTEL nodig. Door de “wall-cups” hoef je ook niet zo veel kracht op het hekje te zetten, en is het gemakkelijk zonder gereedschap aan te draaien. Bij klemhekjes met draai-ringen zijn de wall-cups verplicht. Wall-cups geven extra veiligheid: Toen bleek dat wall-cups zoveel extra veiligheid geven, zijn bijna alle fabrikanten de wall-cups met de onderdelen gaan leveren. Ze zitten dus al bij het hekje in de doos. Wall-cups zijn een extra beveiliging die voorkomen dat het hekje los schiet (of omvalt bij verkeerde montage) .
Wall-cups advies: Wij adviseren ( en veel fabrikanten stellen het verplicht) om altijd de wall-cups te gebruiken. Vooral bij grotere deur of trapopeningen van boven de 100cm. Autoclose: “wat voor veiligheid heb je aan een hekje dat open staat?” Dat is eigenlijk de gedachten achter de autoclose hekjes. Zorg dat het hekje achter de gebruiker weer automatisch sluit en op slot valt.
Boven of onder aan de trap: Onder aan de trap, of bij een deuropening is voor iedereen duidelijk, maar voor boven aan de trap zijn er toch nog al eens wat vragen. Sommige websites of winkels adviseren ook om klemhekjes NIET boven aan de trap te monteren. Dit heeft NIET met de veiligheid van het traphekje te maken, immers ze zijn gekeurd volgens EN1930 en daar staat niets over boven of onder aan de trap, maar het heeft betrekking op het risico van struikelen. En dat struikelen gaat niet over het hekje zelf maar over de plaats waar je het hekje monteert. Ons advies is het hekje niet meteen op de rand te monteren als je boven op de trap komt. Als het kan, plaats dan het hekje 40 of 50cm van de bovenste rand af, zodat je veilig en stevig op de vloer staat en dan pas door het hekje gaat. Het kost je wel wat ruimte maar je zult zien dat het een veel veiliger gevoel geeft.
Veiligheid drempeltjes zijn nuttige uitvindingen: Om het risico van struikelen te verminderen hebben wij losse drempeltje in de collectie. Die zijn zo ontworpen dat je er een aan een kant, of twee aan beide kanten kunt gebruiken. ( bij sommige deuren of dorpels heb je aan een kant voldoende) De grijze veiligheidsdrempeltjes zijn echt een oplossing. Daarnaast geven de drempeltjes ook een vermindering van de druk op de vloer. Dat kan een bijdrage zijn voor kwetsbare vloeren. ( advies: nog steeds meubelviltjes plakken.) Ondergrond, vloeren etc. Het hekje “staat” dus op de vloer. En soms gaan mensen ook op het balkje staan. Bij sommige kwetsbare vloeren, zoals gietbeton, natuursteen of parket, is het ook beter om iets onder het hekje te leggen om beschadiging van de vloer te voorkomen. Je kunt o.a. denken aan meubelviltjes. Bij balustrades en spijlen. Als je op een trap aan een kant spijlen hebt, bv van een balustrade, dan kun je met een Y-vork een klemhekje heel goed “klem-vast” zetten. De Y-vork kan namelijk geen kant op. Let wel op de maat: we hebben de BC-Y vorken met 6mm schroefdraad en de BD-Y vorken met 8mm schroefdraad.
De veiligheidsnorm voor klemhekjes: De EN1930 norm test de hekjes tot een maximum van 155 cm. De meeste hekjes gaan echter maar tot 120 cm. Dat is eigenlijk meer dan voldoende. Echter, als je het hekje breder dan 155cm(*) wilt maken ( bij sommige modellen kan dat) dan valt dat buiten het test apparaat van de keuring m.a.w dan kunnen we het fysiek ook niet volgens EN1930 keuren . Bij die uitbreidingen waar dat van toepassing is geven we dat ook aan.
Leeftijdsgroep tot 24 maanden: De hekjes zijn getest met een test-pop van 24 maanden oud. Vandaar de theoretische leeftijd van 24 maanden. Echter, er zijn grote verschillen tussen kinderen van 24 maanden onderling. Daarom is de 24 maanden slechts een indicatie. Er zijn en blijven grote verschillen in de vaardigheden van kinderen van 24 maanden. (zie ook ons artikel over de 24 maanden)