annabelle_trap1

24 maanden

24 maanden
Waarom 24 maanden?
De meest gestelde vraag van ouders is “Waarom is dit veiligheidshekje geschikt tot 24 maanden?”
Wat ze eigenlijk vragen is: heeft u ook een veiligheidshekje dat gekeurd is tot 30 of 36 maanden?
Het antwoord is: Nee, helaas verplicht door de EN1930 keuring. Ieder traphhekje dat door de huidige keuring gaat, EN1930:2000 of EN1930:2011 is door de normen beperkt tot 24 maanden. ( We kunnen wel extra hoge hekjes maken die dan tot 30 maanden geschikt zouden zijn, maar als ze gekeurd worden moeten we er toch “24 maanden” op zetten )

Revisie: Bij de eerste keuringen hand men een soort “testpop” van 24 maanden en die is al jaren het zelfde. De verwachting is dat bij de derde revisie van de EN-1930 norm men niet meer naar de leeftijd zal kijken maar naar de lengte van de kinderen. Dat is een veel betere maatstaf. Grotere kinderen zijn namelijk meestal sterker.

Wat nu als je kind al bijna 24 maanden is?
Dan is er niets aan de hand. Dan weet je zeker dat het hekje tot 24 maanden aan de eisen voldoet. Maar voor ons is de gebruiksleeftijd in de praktijk iets anders dan de norm. De meeste fabrikanten zijn op zoek naar meer veiligheid en hebben de huidige traphekjes al hoger gemaakt en op veel punten beter verbeterd . Zo zijn er hekjes die 105 cm hoog zijn, daar kan de 24 maanden peuter niet eens bij, laat staan dat hij het kan openen. Goed waarnemen: Het is veel belangrijker dat u kijkt naar wat uw kind kan! Of hij de sluiting open krijgt, of hoe hij reageert op het traphekje. Of hij speelgoed er voor gaat zetten om als opstapje te gebruiken. Of hoe sterk uw kind is.

Opmerking:
Wat heel vreemd is, is dat de norm altijd aanhoud van nul tot 24 maanden. Eigenlijk zou het 6 tot 30 maanden moeten zijn.  Nu wordt een traphekje ook beoordeeld met normen die gelden voor prematuur en of net geboren baby's. Voor die baby's is de 65 mm maat belangrijk voor in hun box of wiegje.
Voor de spijlen is de 65mm maat geen probleem. Bij de "montagehoeken" zoeken de fabrikanten de maximale mogelijkheid zodat u het hekje ook maximaal kunt verstellen.