Traphek info

1park-a-kid_s_1

Laat je niet verrassen..!

Welke ouder is niet bang dat zijn of haar kind van de trap valt, of van het balkon? Dat gebeurt ook best vaak, en het loopt helaas niet altijd goed af.

Wist u dat: er jaarlijks rond de 25.000 kinderen tot 10 jaar na een ongeval met de trap naar de eerste hulp moeten in het ziekenhuis? Relatief vaak met een hersenletsel of een fractuur.

Wij willen het aantal van valongelukken, in samenwerking met u als ouders, verlagen.

De 24 maanden vraag
"Bijna elke dag krijgen wij vragen over de “24 maanden waarschuwing” die verplicht op alle traphekjes moet staan. Hoe zit dat precies?"

Antwoord (kort):
De landen die samenwerken in de Europese normen, de EN-1930 normen voor traphekjes, waren het niet met elkaar eens. Als noodoplossing, om toch een norm naar buiten te brengen, is er toen besloten om op de hekjes te zetten dat geschikt zijn voor baby’s tot 24 maanden. Onze verwachting: wij verwachten dat bij de volgende versie van EN-1930 een andere adviesleeftijd op de hekjes zal staan, zonder dat de hekjes zijn veranderd.

Uitgebreid (uitgebreid):
Het was een duidelijke politieke maatregel waar de consument eigenlijk niets aan heeft, maar als er toen geen traphekjesnorm zou zijn gekomen was de geldkraan dicht gedraaid. Dus werd er geforceerd gezocht naar een politieke oplossing. Nog steeds zijn bepaalde lidstaten het niet met elkaar eens maar alleen met de 24 maanden norm konden alle partijen instemmen. De Europese specialisten van consumentenorganisaties en testlaboratoria hebben zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat het voor u als consument enorm verwarrend over zou komen:
“Er bestaan helemaal geen hekjes die boven de 24 maanden gaan!”
“Ik ben al in 8 winkels geweest en ze gaan allemaal tot maximaal 24 maanden.”

Dit zijn een paar van veelgehoorde klachten. Op dit moment moet iedere fabrikant verplicht de waarschuwing van 24 maanden op zijn traphekjes zetten. Maar u als zelfstandig denkende consument kunt zelf deze waarschuwing op een normale manier invullen.

Nog een paar punten ter overweging:
-1- Wij zullen ons verzetten tegen het opvoeren van de krachten (volgens ons bestaan er geen baby’s van 36 maanden die een kracht van 120kg kunnen uitoefenen)
-2- Als een traphekje moet worden aangepast op extreem zware krachten om aan de 36 maanden te voldoen, zal dat traphekje onbetaalbaar worden. Alleen al daarom is het niet wenselijk om naar de zware krachten te gaan.
-3- De huidige norm van 24 maanden functioneert eigenlijk prima, ook voor kleuters van 48 maanden. De laatste 3 jaar zijn er GEEN ongevallen met traphekjes die wij door een andere, zwaardere EN-norm hadden kunnen voorkomen.
-4- De meeste ongevallen hadden te maken met montage, gedrag (hekje stond open) en volwassenen die over het hekje heen stapten in plaats van het te openen. 
-5- De vernieuwde norm zou meer moeten uitgaan van de consument.

!